Thursday, November 17, 2016

Idea Aktiviti Cuti Sekolah yang membantu pembangunan otak



Bismillah.

Cuti sekolah dah nak dekat kan? Biasanya cikgu-cikgu la mula pening nak fikir aktiviti untuk anak-anak sebabnya cikgu-cikgu pun bercuti sekali dengan anak depa haha.

Ok banyak sebenarnya idea aktiviti yang boleh dibuat especially untuk anak-anak bawah umur 6 tahun supaya mereka tak hanya hadap gadget atau TV. Selain bercuti atau balik kampung dan get close to nature, banyak aktivti di rumah boleh buat juga.

Tapi rancanglah sikit, supaya cuti dimanfaatkan untuk grows the brain, so bila masuk sekolah otak anak-anak ready untuk absorb sebanyak-banyak input dari cikgu.

Ahaa macam mana tu?

Ok macam saya selalu share, aktiviti fizikal sebenarnya sangat-sangat penting untuk otak anak kita. So, the best way waktu pagi dan petang luangkan masa 20 minit untuk aktiviti fizikal. Bak kata Spencer Doman :
Your brain, and your child's brain, can benefit from just 20 minutes of physical activity daily. Consistency is also incredibly important - within 10 days of stopping exercise, scientists can see decreased cerebral blood flow to the hippocampus - the part of the brain which is important for storing memories and emotional health and regulation. Make sure to carve out a minimum of 20 minutes into your daily schedule so you and your child can do physical activity.

So aktiviti apa yang nak buat ye?
  1. Berlari letak target berapa kilometer
  2. Melompat (sila sediakan tempat melompat hihi) - kalau baby ditimang
  3. Berguling (guling balak, guling ke depan dan belakang) search video di Youtube
  4. Bergayut/memanjat (di taman la gamaknya / pagar besi kat rumah tu hihi)
  5. Hayun (naik buaian)
  6. Menjulur (cross pattern, langkah silang iaitu jika tangan kanan ke depan, kaki kiri perlu ke depan)
  7. Merangkak (cross pattern)
Jangan pandang remeh impak kepada aktiviti fizikal ni ya.

Sangat penting untuk betul-betul mematangkan tahap perkembangan otak anak. Otak matang melalui rangsangan yang diterima. 

Aktiviti melompat, berguling, bergayut memberi manfaat pada sistem vestibular mereka, iaitu sistem keseimbangan badan. 

Ia juga menguatkan otot badan mereka. Medula oblongata dan pons matang daripada rangsangan aktiviti meniarap dan menjulur sampai ke tahap langkah silang. 

Otak tengah pula membangun dan matang dengan merangkak dan merangkak mesti sehingga tahap langkah silang (cross pattern). Tangan kanan dan kaki kiri ke depan.


Menjulur langkah silang

Merangkak langkah silang
Pergerakan merangkak mengukuhkan keseluruhan sistem mereka, menghubungkan sel otak kanan dan kiri melalui Collosum Korpus. 

Tapak kepada pembangunan otak yang lebih tinggi sedang dibangunkan dengan kukuh. 

Pergerakan merangkak memberi input kepada sistem proprioception iaitu sistem maklum balas deria yang menyumbang maklumat kepada sistem saraf pusat. reseptor deria dikenali sebagai proprioceptors terletak dalam otot, tendon dan sendi. P

entingnya untuk anak merangkak dengan CUKUP kalau rasa anak kurang merangkak, 'bayar hutang' sekarang, banyakkan aktiviti merangkak dengan mereka. Never too late.

Anak tak suka menjulur dan meniarap? Cuba lakukan bersama mereka jangan beri arahan je, buat bersama, duduk di level mereka sekali, mesti mereka suka ;)

Boleh rujuk album ini contoh aktiviti fizikal : http://bit.ly/2f2neRG

Ok selain aktiviti fizikal? Boleh buat banyak aktiviti motor halus dengan anak-anak cuma kena sediakan bahan siap-siap, ibu-ibu selalu beli bahan-bahan ni di kedai Mr. DIY, banyak dan murah tau.

Nak tengok contoh aktiviti tu boleh tengok di album ni ya : http://bit.ly/2giylLk

Kalau kat rumah ada banyak kotak, bonus tu boleh buat banyak benda macam dalam album ni: http://bit.ly/2fX8R32

Nak busykan anak? Tengok sini: http://bit.ly/2fHc7iG

Kalau rasa tak sempat buat, beli yang  ready made busy bag, daripada busy bag kit ni macam-macam idea boleh create untuk akitviti anak-anak tau, dapatkan di Mrs. Mama Zone

Aktiviti menarik di dalam

Selain busy bag, boleh sediakan play dough untuk anak, buat sendiri pun boleh.

Play dough ni bagus untuk motor halus anak dan imaginasi anak , dia kena picit-picit, buat bentuk dan berimaginasi.

Magic clay tak sama seperti dough lain ya, bila jatuh di lantai dan karpet ia tak melekat boleh disapu dengan penyapu.

Sure mommies akan happy with this kan, tak ada lagi insiden terlekat dough di tapak kaki hihi. Banyak lagi educational toys di Mrs. Mama Zone yang boleh didapati.

Resepi playdough


My princess tengah berkreativiti dengan Magic Clay :)

Lagi satu yang menarik di Mrs. Mama Zone, DVD Islamic Children Song yang siap ada buku aktiviti menarik kat dalam, jom tengok teaser :

video






Nak lebih banyak produk homeschool yang menarik? Join chanel telegram ni, click untuk join: https://t.me/homechooledutool

Cubalah buat flashcard bit intelligence. Apakah itu?

Bit intelligence ni kad yang memberi informasi. Contohnya jika anak kita suka atau obses akan dinosaur kita boleh create kad pelbagai jenis dinosaur dengan informasinya di belakang so bila kita flashed kita beri tahu nama dan informasi berkenaan dinosaur tu, kalau anak kita suka kereta buat kad kereta.

Macam encyclopedia knowledge gitu. Flashed card simply grows the brain sebab kita beri input pada anak.
Flash Cards Activate and Develop the Right Brain. When cards are flashed at high speed they develop your child's instant (photographic) memory — the right brain's memory is activated and it will develop quickly and easily. The Right Brain and Left Brain will be Connected. When using flash cards, try to flash less than one second per card or as fast as you can and say the words on the back of the cards at the same time. The images are processed by the right brain and the words you speak are processed by the left brain. As a result, the child will also more easily learn new words through the activation of the left brain in conjunction with the right-brain images. Flashed the right way, prepare a proper flashcard.
Nak tips cara buat dan flashed card boleh rujuk sini ya : http://bit.ly/2fXJ9Kt

Flashing bit intelligence card
Boleh juga ajak anak-anak involve dalam aktiviti mengemas rumah, aktiviti bercucuk tanam, aktiviti memasak, basuh kereta dan lain-lain. Libatkan mereka.

Haa dah banyak idea tu kan hihi.

Tinggal kita nak buat atau tidak je, bergantung pada masing-masing.

Nak biarkan cuti berlalu macam tu saja atau gunakan sebaik-baiknya untuk pembangunan otak anak kita yang semestinya bermanfaat bila mereka masuk sekolah nanti :)

Oh ya! Minyak ikan jangan lupa bagi juga, makanan yang baik untuk otak si anak.

Setakat ini supplement minyak ikan yang mengandungi DHA tertinggi di pasaran adalah Omega Guard. YES please do compare ok?


Hubungi Hotline 0139944328 untuk konsultasi penuh. 
TERIMA KASIH!









Kerana kasih seorang ibu



Bismillah..

Ini kisah benar seorang bayi yang dinamakan Forrest. Semasa baby Forrest dilahirkan, dia tidak menangis seperti bayi lain. Tubuhnya pucat dan biru. Pelbagai usaha dibuat oleh bidan dan doktor untuk stimulate pernafasannya. Baby Forrest disahkan menghidap penyakit TB, dan doktor yg merawatnya menjangka dia hanya boleh hidup sehingga 8 tahun saja.

Mendengar kata-kata doktor, ayahnya seolah give up dan hanya tunggu je anaknya meninggal. Tapi tidak bagi ibunya. Si ibu tak mahu  mengalah. Ibunya tukar pemakanan mereka kepada herba-herba yang ada healing properties. Dia buat minyak herba dan urut satu badan baby Forrest.

Akhirnya ayahnya membawa mereka anak beranak berpindah dari kawasan perlombongan ke kawasan perkampungan di Iowa. Kat situ mereka lebih close to nature. Udara segar dan makanan yg fresh.

Ibu dia pula terus usaha agar anak dia sihat macam baby lain. Walaupun anak dia tak bergerak-gerak tapi dia sangat positif. Hinggalah baby Forrest umur 4 tahun dan dia boleh bangun dengan sendiri buat pertama kali!

Daripada ramalan hidup sampai 8 tahun je, Forrest menjalani zaman kanak-kanak dan remaja yang happy.  Beliau mendalami ilmu chiropractic dan membuka sebuah pusat rawatan terbabit.

Berinspirasikan kisah hidupnya sendiri, Forrest rajin mengkaji kehebatan alam semulajadi ciptaan Tuhan. Beliau mendapati kebanyakan masalah kesihatan berpunca dari masalah kurang nutrisi dan terlebih makan.

Pada usia 21 tahun, beliau mencipta satu produk nutrisi berasaskan tumbuh-tumbuhan.

Dengan kemahiran chiropractic dan nutrisi yg beliau ada, Forrest berazam utk tolong orang yg sakit dan tak mampu datang jumpa dia. Dengan kerjasama oleh Wilbur dan Orville Wrights, Forrest menjadi flying doctor pertama di kawasannya.

Disebabkan kerjanya berkaitan dgn tulang, Forrest terdedah kepada sinar x-ray dari prosedur di kliniknya. Sekali lagi Forrest diuji. Beliau disahkan mengidap kanser yg tak boleh disembuhkan, dan beberapa anggotanya perlu dipotong. Dan beliau dijangka tidak akan hidup lama.

Sekali lagi Forrest taknak give up. Antara motivasinya sebab dia mahu terus berbakti. Lalu beliau jual klinik dia, pindah lagi ke kawasan ladang dan mula dgn regime pemakanan berasaskan herba dan buah-buahan serta suplemen dengan kuantiti yg banyak.

Masa ni beliau membuat kombinasi 9 herba untuk detoks terhasillah Herb-Lax.

Setahun selepas itu, Forrest sembuh sepenuhnya dan bebas kanser. Tapi klinik yang dikunjunginya tak percaya ia adalah kerana menjaga pemakanan dan suplemen.

Forrest kembali buka klinik, dan menjadi "first drugless clinic". 5 tahun selepas tu, kliniknya terbakar, dan Forrest ubahsuai kenderaannya menjadi motorhome untuk bawa keluarga pindah ke California. Kat situ beliau buka klinik dan sambung belajar.


Itulah kisah Dr Forrest Shaklee. Yang dilahirkan seolah-olah macam dah mati, yang diramal akan mati sebanyak 2 kali. Sikap positif,taknak mengalah dan kembali kepada alam semulajadi, ciptaan Allah, menjadikan Shaklee terus berbakti hingga ke hari ini.

Ada dua perkara saya dapat daripada kisah ini.

Pertama. Kerisauan seorang ibu dan kasih seorang ibu sesungguhnya sangat releven bagi anak yang dikandungnya sendiri. Di sebabkan kerisauan dan sikap tak mudah mengalah dengan situasi, Forrest mendapat peluang untuk hidup. Bayangkan jika ibunya juga mengalah? Begitulah kerisauan seorang ibu sepatutnya mendorong si ibu untuk berusaha lebih lagi dan sentiasa beri peluang pada si anak di saat semua orang sudah mula give up. Sama situasinya dengan anak cedera, kerisauan ibu dan sikap tak mahu mengalah itulah yang akan mendorong untuk ibu terus kuat berusaha demi anak.

Kedua. Kejayaan Dr Forrest Shaklee hari ini bermula dengan satu perjalanan yang sukar, bukan mudah nak hasilkan supplement yang berasaskan alam semulajadi di saat kebanyakan ubat-ubatan dihasilakan secara sintetik. Nak mengekalkan reputasi sehingga ke hari ini juga bukan perkara mudah. Semoga usaha beliau terus memberi manfaat kepada lebih ramai orang.

Disebabkan reputasi shaklee ini jugalah saya memilih untuk menjadi shaklee distributor semenjak tahun 2013 lagi. Alhamdulillah seronok bila boleh bantu orang dapatkan produk berkualiti dan bermanfaat. Semoga ia juga memberi manfaat buat saya, inshaallah.

Xoxo
Mama Haura Nuha

Wednesday, November 16, 2016

Bolehkah Anak Istimewa Pulih?


Bismillah.

Semua ibu bapa mahu anak yang dilahirkan sihat bukan? Macam-macam usaha dibuat, dijaga dengan teliti demi zuriat yang dikandung, Tapi alam rahim adalah alam yang terlalu rahsia, kita langsung tak dapat teka apa yang berlaku selama seminit apatah lagi sejam, sehari dan sebulan. 
"....dan Dialah yang mengetahui apa yang ada di dalam rahim.." (Luqman : 34)
Bagaimana anak yang dikandung pada awalnya sihat mengikut perkiraan kita tiba-tiba pada suatu hari atau mungkin hanya sesaat ada sesuatu yang berlaku, mungkin tali pusatnya tersepit lalu supply darah kepada baby terganggu menyebabkan perkembangan termasuk otaknya terganggu, mungkin ada bahan toksik dari pelbagai sumber yang menyerangnya lalu menyebabkan pengubahsuaian gen berlaku, mungkin ada nutrient yang tak dapat diserap kepada bayi, mungkin bayi diserang virus atau antibodi ibu sendiri, mungkin mungkin dan bermacam lagi kemungkinan yang kita manusia lemah tak dapat nak elak dan yang pasti ia bukan salah si bayi atau sesiapa. 

Kecuali jika si ibu dengan sengaja dan penuh kesedaran melakukan sesuatu yang dia tahu akan memudaratkan bayi. Ada yang tak sempat menjenguk dunia, ketika dah hampir sangat dengan tarikh jangkaan kelahiran, Allah ambil semula. Allahuakbar betapa kita terlalu kerdil mentafsir apa yang bakal berlaku sesaat pun dalam hidup kita.

Jadi, apa kita perlu buat bila Allah beri kita anak yang berlainan daripada kebiasaan atau kita panggil anak istimewa. Saya lebih memilih untuk sebut mereka sebagai anak yang 'cedera' walau apa pun diagnos yang doktor berikan. Kerana cedera bermaksud ia masih punya potensi dan harapan untuk pulih. Cedera bermaksud ia sementara dan tidak kekal. Reaksi kita sebagai manusia biasa semestinya pada awalnya kita bakal bersedih dan sifat manusia memang panjang angan, kita mula membayangkan masa depan anak kita, yang lebih bahaya bila kita membayangkan masa depan yang gelap, nauzubillahi min zhalik. 

Jangan berlamaan di fasa itu, cepat keluar dan bangkit, kita mesti lakukan sesuatu, anak kita perlukan kita, semakin lama kita biarkan semakin  teruk 'kecederaan' mereka. Carilah ilmu kerana kita sering takut akan perkara yang kita tidak tahu. Bukankah Allah mengatakan setiap sakit itu ada penawarnya, Allah juga berfirman, Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum kecuali mereka sendiri yang mengubahnya dan menerusi lidah Rasulullah saw beliau menyampaikan kata-kata Allah, Bahawa Allah mengikut sangkaan hambaNya. 

Maka, kita pilih mahu bersangka bagaimana pada Allah? 





Kecederaan anak istimewa bukan pada fizikal mereka, yang kita nampak pada zahirnya itu adalah simptom kepada kecederaan mereka di otak. Ya, di otak. Ia suatu yang positif kerana ia bermaksud mereka punya khazanah yang sama yang Allah beri pada setiap manusia iaitu otak dan otak manusia terlalu kompleks dan menakjubkan kajian hari ni mungkin hanya beberapa persen sahaja tentang otak belum menyeluruh dan boleh berubah.
Betapa hebat otak ciptaan Allah Maha Besar, biarpun ia tercedera tidak kira ketika dalam kandungan, semasa proses kelahiran atau selepas kelahiran sekali pun, ia boleh dibangunkan serta dipulihkan dan seterusnya simptom luaran juga akan semakin baik.
Bila doktor mengatakan anak kita 'cedera' jangan menganggap ia cedera yang kekal jangan membuang segala peluang yang mesti kita beri pada anak kita. Jangan sesekali. Sains sudah membuktikan yang kita memang menebar aura pada orang lain. Maka jangan sesekali merasa putus asa dengan anak, jangan cakap mereka tak sempurna dan membanding, jangan memandang mereka dengan pandangan sedih semata, mereka boleh rasa!

Layanlah mereka macam kita layan anak normal, yang seawal usia seminggu kita dah mula bercakap dengan dia, bergurau, ajar main toys, ajar dia itu ini. Lakukan yang sama, lakukan yang sama!
One generation full of deeply loving parents would change the brain of the next generation, and with that, the world - Dr. Charles Raison

Jika anak normal kita ajar baca, ajar adab dan ajar segala macam begitu juga pada anak yang cedera. Jangan anggap mereka tak faham, otak yang membangun terutama pada umur 0-6 tahun akan serap informasi tanpa memilih susah atau mudah. Teruskan memberi rangsangan, mereka perlukan LEBIH, mereka perlukan ransangan yang berulang yang intensif dan konsisten. 

Hairan bila orang non muslim mampu percaya dan buktikan mereka boleh pulihkan anak yang 'cedera', orang muslim percaya pun belum 100% menyebabkan kita sambil lewa berusaha, sedangkan kita ada senjata ampuh iaitu DOA. Orang non muslim biar pemulihan itu ambil masa berpuluh tahun dia tetap tak putus asa, orang kita anak itu sebaik dilahirkan terus dikatakan terlantar seumur hidup. Allah.






Diantara figura terawal yang merintis jalan ke arah pemulihan anak cedera adalah Glenn Doman. Saya bukanlah mengagungkan Glenn Doman (mendiang). Tapi jasanya memang wajar dipandang tinggi. Ketika perang dunia ke dua, di saat dunia pejam mata pada potensi anak cedera untuk pulih, di saat anak cedera dibiar terus cedera dan terlantar terkadang dikurung dalam kandang, beliaulah yang membuktikan bahawa anak-anak ini jika dirawat dengan betul boleh pulih malah lebih cemerlang berbanding yang dikatakan normal. 

Ketakjuban beliau terhadap otak, ciptaan Allah telah membawa beliau kepada perjuangan membuka mata dunia bahawa anak cedera berpotensi untuk pulih. Beliau menubuhkan Institute for Achievement of Human Potential untuk menjalankan program-program pemulihan sampai ke hari ini. 




Ibu bapa seluruh pelusuk dunia datang ke institut beliau berbekalkan pengorbanan masing-masing untuk memulihkan anak mereka.  Dalam buku beliau (What to do about your brain injured child) diceritakan perjalanan beliau dalam program pemulihan anak istimewa, bagaimana anak yang dikatakan buta, pekak, bisu, lumpuh pada akhirnya dapat membaca, mendengar, bercakap dan berlari.

Beliau dan pasukan menjelajah ke pelusuk seluruh dunia termasuk daerah pedalaman seperti Amazon untuk lebih memahami perkembangan anak manusia dan mencari jawapan kepada penyelesaian kepada kecederaan anak-anak ini (mereka tak disponsor pun semua pakai duit sendiri demi anak-anak harapan)

Beliau tak pernah label anak yang 'cedera' dengan apa pun diagnose mereka, bagi beliau semuanya sama, mempunyai otak yang berkualiti cuma 'tercedera' dan boleh dipulihkan.  Method beliau pada mulanya ditentang hebat oleh aliran perubatan kotemporari tapi lepas lihat sendiri hasil program beliau mereka terpaksa akui ianya berkesan.

Syukur sebab di Malaysia, Institut NURY mengadaptasi program pemulihan ini. Pengasas NURY Dato Dr Noor Laily sendiri kenal dan berkerja rapat dengan Glenn Doman untuk program-program pembangunan ini (Baca di blog Nuha lebih lanjut berkenaan program pemulihan ini http://mimpiulinnuha.blogspot.my ) Nuha anak ke-2 saya, adalah anak yang cedera ketika dalam kandungan, selepas sudah melalui 7 bulan yang lancar, entah apa yang berlaku hanya Allah yang tahu yang menyebabkan perkembangan otaknya menjadi perlahan detik itu dan saya dah lama tinggalkan persoalan WHY is this happened sekarang hanya tahu HOW to help her.
Our lovely Ulin Nuha is appreciating the opportunity given to her


Perjalanan ini masih jauh, mahu mengubah persepsi masyarakat bahawa anak cedera boleh sembuh juga bukan mudah. Masih ramai yang memandang mereka dengan pandangan simpati sedangkan mereka memerlukan pandangan positif, penuh keyakinan dan harapan bukan ratapan. Tak kira apa jenis rawatan yang kita pilih pada akhirnya keyakinan kita pada anak sangat penting, dan lebih besar keyakinan kita bahawa Allah Maha Berkuasa menyembuhkan. 

Teruslah berusaha untuk mereka, minta kekuatan padaNya. Sungguh tiada daya upaya kita melainkan pertolongan dariNya. Cubalah dapatkan buku ini (di bookdepository.com ) untuk kita lebih faham tentang kecederaan anak, baca dan hadam betul-betul setiap satunya. Rasai sendiri bagaimana perubahan persepsi anda pada anak cedera berlaku dengan sendirinya. 

Saya tak kisah andai ada yang rasa saya terlalu berharap pada pemulihan Nuha, kerana harapan dan kerisauan inilah yang bantu saya untuk terus bermotivasi melakukan terapi setiap hari. Seperti mana kata Dr. Veras (teman baik Glenn Doman dan pengasas IAHP di Brazil) dalam bukunya, Children of Dreams, Children of Hope:
A mother recently said to me that her child's pediatrician told her that she should adjust to her child's condition and not to expect him to get better. 
I told her, "Forget that doctor, he does not believe in success. He believes only in failure. He does not believe in your child. Therefore he is not worthy of the privilege of being your child's doctor." 
Another mother said to me that her child's pediatrician told her to join a woman's club and to keep busy so she would not to worry much about her child. 
I said to her, "You tell your doctor to join that club because it is your worry and your determination that provide your child with his only chance to get well."
Allah itu baik, dia memandang usaha kita, Dia memberi apa yang terbaik di sisiNya dan Dia membenci sifat putus asa. Semoga Allah lorongkan semua ibu bapa yang mempunyai anak yang cedera ke arah kesembuhan. Semoga semua ibu bapa mengubah cara pandang anak istimewa bahawa mereka punya satu khazanah yang sama diberi pada setiap manusia, iaitu OTAK.


Sungguh saya tak ada jawapan kepada persoalan ini untuk setiap ibu ayah yang ada anak cedera kerana ia bergantung pada ibu ayah sendiri, adakah mahu jawab BOLEH atau TIDAK. 

**************************************
Note from Isa's parents : Newly diagnosed? Where & How to start:
If you are like us, the moment you think your child has a developmental delay, the world seems to start crashing around you. At this point we say just let it out… cry & cry & cry. Then when your done, get on your PC and start reading. Knowledge is power when your faced with CP/ ASD / Dyspraxia / Dyslexia / ADHD / ADD / PDD NOS / ABCDEFGHIJKLMNOP… (might as well use the full alphabet, because labels are just labels that cannot by themselves limit what is possible with our children)
Learning Therapies, Diet & Biomed:
Each child responds differently to different therapies & treatments. What may work for my child may be less effective for another. Look at nuts for example, for most people they are a fantastic source of nutrients. However for some it can even cause death. Hence a journey of trying out various methods is a necessity. In Isa's journey, we contacted 6 learning centers & met the therapists at 3 of them. 3 centers run ABA while the rest primarily use Occupational & Speech therapy.
A word of advice to parents whose child is 'only' mild-moderate developmental delay & hence you may assume or be told only the bare minimum of intervention is needed…. please do not make that mistake. The fact that your child is 'Mild' means he/she is closer to the goalpost of being fully recovered. If you give it your all now it will help your child immensely.
For those with 'severe' children, don't lose hope! Much can be done to help improve their daily living & self help capabilities. Recovery is definitely not impossible.
Our main aim is to have children that will be able to be independent adults who can care for themselves & even contribute meaningfully to society.
If your gut instinct tells you to keep looking for better methods of treatment for your child, follow it! Don't settle for anything mediocre. Give it your all for several years & your child may be able to recover. What is important is the Effort, Determination & Love for our children no matter the outcome.
**************************************************************

Xoxo

Mama Haura Nuha

Tuesday, November 15, 2016

Ajar Membaca Kaedah Glenn Doman


Bismillah..

Dah lama tak menulis di blog, last update bulan Januari, ya Rabbi! Busy mengalahkan menteri negara Pasola errr. Sebenarnya busy dengan anak-anak and family. Kehidupan berlingkung dengan stimulasi Nuha, program membaca kakak, online bisnes mama, yadda3 haha. 


Ok, nak share berkenaan reading pogram Glenn Doman method sebenarnya. Ada beberapa teknik ajar anak membaca, antara yang paling famous kat Malaysia ni kaedah Phonic kan? Taknak ulas sebab tak pernah cuba. Tapi yang paling menarik bagi mama adalah teknik flashcard yang Glenn Doman perkenalkan. 

Kenapa? 

Pertama. Sebab paling kukuh bagi mama. Entah berapa ramai berpuluh ribu mungkin juta dah anak brain injured sejak penubuhan institute beliau (IAHP) dah berjaya membaca melalui teknik ini.  Boleh membaca sebelum berjalan, boleh membaca sebelum merangkak, boleh membaca sebelum bercakap.

Isn't it amazing? Glenn Doman always said never underestimate baby/kid even if they are brain injured. They have a good quality brain, it's only hurt and can be recovered.

Kedua. Anak jenis audio ke visual atau kinestatik semua boleh guna teknik ni sebab ia tak memerlukan anak kena duduk statik depan kita tengok buku, anak sambil melompat boleh, sambil main pun boleh. That's why kena tulisan besar dan kena buat dengan enjoy. Panggil nama anak dia pandang terus flash satu perkataan dan seterusnya.


***********************************


Ok ni pula kata-kata dari mentor awesome kami di Institut NURY :

Flashcard or showing in a flash grows the brain, what we doing is in accordance of how the brain learns.

Arwah Tg Aliff, tak bleh melihat, bercakap tapi belajar dengan membaca melalui Flashcard, Reno was mildly autistic at 2-3 yr's old( sy tak suka label!) But could read before he could speak, all thru Flashcard, flashcards simply grows the brain.
Remember Dr Glenn used to say that the magic is not in the cards, its in the child and the brain. The idea is to give the info fast and with love, sincerity n fun in accordance with how the brain function. The other thing, we don't teach huruf hijayiah we teach real words, real words with real meaning to the child.
Ada lagi. Saya selalu kata bila kita flash pada anak kita kita sebenarnya menyediakan infrastructure untuk pembelajarannya akan datnag, but always with joy n love.
*****************************************
Flash Cards Activate and Develop the Right Brain. When cards are flashed at high speed they develop your child's instant (photographic) memory — the right brain's memory is activated and it will develop quickly and easily.
The Right Brain and Left Brain will be Connected. When using flash cards, try to flash less than one second per card or as fast as you can and say the words on the back of the cards at the same time.
The images are processed by the right brain and the words you speak are processed by the left brain. As a result, the child will also more easily learn new words through the activation of the left brain in conjunction with the right-brain images.
*******************************************************************
Sebenarnya dah start reading program ni sebulan yang lepas pada kakak Haura'. Kiranya dah masuk minggu ke lima, so reading set ke 5 juga la. Ok basically method Glenn Doman ni dia tak perkenalkan anak dengan huruf ABC macam tu, dia intro the whole word yang ada 'makna' bagi si anak. Yes even pada baby pun start with word. Dengan flashcard. Mama pilih semua perkataan yang familiar dengan Haura supaya dia faham dan boleh relate. 

Seriously Haura dapat pendedahan ABC dah lama pun tapi dia tak dapat tangkap sebab macam tak ada maksud bagi dia. 
Photographic memory anak kecil sangat powerful, so bila perkenalkan dengan perkataan terus dia melihat sebagai imej dan faham apa maksud sebalik perkataan itu. Lebih mudah dan cepat dia belajar.

So jangan terkejut kalau ada anak membaca dulu baru kenal ABC hihi. Alhamdulillah set 1,2,3,4 haura dah boleh baca dan bila gabung 2 dan 3 perkataan dari set berbeza juga dia dapat baca.

Nanti perkataan-perkataan yang dah diperkenalkan cukup 50-100 perkataan dah boleh digabung dan buat sendiri buku cerita. Sebenarnya mudah je teknik ni cuma kena betul hihi. Thanks to my awesome sahabat alumni NURY yang banyak beri tunjuk ajar dan guide (sebenarnya ada kelas reading di NURY tapi mama tak dapat join, minta tunjuk ajar sahabat alumni je hu) :)

Sedikit panduan buat flashcard sendiri:

  1. Kad besar
  2. Huruf kecil semua
  3. Tulis guna marker hitam/merah
  4. Sediakan 1 set untuk seminggu (1 set terdiri daripada 1-5 perkataan macam gambar di atas tu, first row tu set 1, second row set 2, third row set ke 3)
Panduan bagaimana nak flashed card depan anak:
  1. Flash dalam masa 60 saat 
  2. Flash 1-5 kad sahaja bergantung pada tahap fokus anak (Bapa Reno flashed 1 kad je kat dia sehari)
  3. Buat 3 kali sehari waktu yang sama setiap hari (cth : 9 pagi, 1 tengahari, 5 petang)
  4. Buat dalam keadaan tenang dan enjoy
  5. Jangan biar anak main flashcard
  6. Sebaiknya perkenalkan dengan English dulu lebih mudah dia nak baca yang BM (mama mulakan BM sebab haura tak biasa dengan BI, inshaallah next)
  7. Boleh flash BM dan English hari yang sama tapi selangkan masa 15 minit each session
  8. Jangan uji anak means suruh dia baca unless anak sendiri yang nak diuji (Hauraa' la tu hihi)
Yang penting kena cepat dan fun, macam iklan kat TV tu, kan kalau anak kita tengah main dengar iklan dia boleh stop kan? Haaa kena buat menarik macam tu la. Kalau nak faham lebih dalam tentang method ni dan penjelasan lebih detail, boleh dapatkan buku "How to teach your baby to read.." Beli di bookdepository, click je sini : http://www.bookdepository.com/How-Teach-Your-Baby-Read-Glenn-J-Doman-Janet-Doman/9780757001857?ref=grid-view

Sekian perkongsian, semoga bermanfaat. Nanti nak share berkenaan program matematik, yang ni baru start je dan mama guna method Sichida Right Brain. 

Xoxo
Mama Haura Nuha

Thursday, January 28, 2016

Alergi sana sini


Kebelakangan ni makin teruk alaergi tangan saya ni. Teruk yang tahap dia gatal yakmat, bengkak, rasa panas kat tempat gatal. Satu je tempatnya, di permukaan tangan yang terdedah, part yg bukan aurat lah kiranya, hihu. Haura pun ada alergi gatal ni, rasa macam eczema pun ada, sebab gatal tu tak pernah nak elok, cuma boleh control. Haura jadi di pelipat kaki belakang lutut. Sebelah kiri yang teruk, kanan ok lagi. Hubby pula selalu stomach upset, loya, muntah, sakit kepala, rupanya ia juga salah satu simptom histamine intolerence. 



So, semalam scroll FB terjumpa pula penulisan Dr. Hafiz berkenaan Histamine Intolerence (perfect timing!) atau dalam bahasa Melayunya Alergi. Dah alang-alang dapat maklumat kenalah simpan di sini supaya tak hilang dan boleh orang lain rujuk juga kan? 

Ayat asli tidak diubahsuai dari post Dr Hafiz. Histamine Intolerence part 1 . Baca sampai habis ye!
Dewasa ini ramai sungguh yang alergik. Macam-macam. Dulu ayahanda memberitahu saya tak pernah pula lihat kes-kes eczema dan alergi yang makin teruk. Alergi ni biasanya memang genetik tapi "triggernya" yang mengaktifkannya pelbagai antaranya toksin dan logam berat, kerosakan perut dan stress.
Hakikatnya penyakit alergi ini masalah genetik. Setakat ini rawatan yang ada hanya mampu mengawalnya. Dan rawatan yang berpotensi merawatnya kemungkinan merupakan kaedah EPIGENETIK yang masih di tahap bayi. Namun saya percaya kaedah seperti terapi NUTRIGENOMIK dan ORTOMOLEKULAR yang menggunakan makanan sebagai nutrisi sel mampu menyokong gene anda dan menutup suis kepada pelbagai penyakit genetik ini insha Allah.
Antara Penyebab Utama Alergi Dari Pemakanan ialah keluarga AMINES, GLUTAMATE DAN SALICYLATE!
1. SALICYLATE:
Kompaun dalam tumbuhan dan buah-buahan serta herba. Akan saya huraikan di post akan datang.
2. GLUTAMATE:
Anda pasti kenal MSG (monosodium glutamate) bukan? Ia merupakan vasoactive amines (menyebabkan pengecutan salur darah ) mengakibatkan sakit kepala, tekanan darah tinggi dll.
3. AMINES.
Biogenic amines merupakan hasil penguraian protein ataupun fermentasi makanan. Banyak bacteria dan yis mempunyai enzim histidine decarboxylase (HDC) yang menukarkan histidine kepada histamine ataupun mengaktifkan amines.
Antara ahli keluarga amines yang popular
a. Putrecine dan cadaverine : penyebab bau makanan busuk
b. Tyramine : Banyak dalam kambing, coklat, pisang.
c. HISTAMINE:
- Makanan laut, daging,terutamanya yang disimpan lama( segar tak mengapa).
- Makanan fermentasi: Kimchi, yogurt, kefir, kombutcha, keju, sauerkraut dan arak.
- Makanan proses dan jeruk: udang kering, belacan, sotong kering, ikan sardin tin.
- Tekanan perasaan seperti mabuk darat dan mabuk laut serta tekanan exam meningkatkan hormone stress kortisol yang meningkatkan histamin menyebabkan gastritis dan sakit kepala dan loya.
Izinkan saya tumpukan gosip pada Keluarga AMINES dahulu. Histamin merupakan agen signaling yang penting dalam badan antaranya sebagai neurotransmitter ( agen pembawa maklumat saraf). Namun histamine dalam kadar berlebihan dan tidak dibendung boleh mengakibatkan masalah kesihatan yang serius termasuk kesempitan salur pernafasan (bronchoconstriction) dan masalah intoleransi yang lain.
Secara asasnya mengelakkan makanan tinggi histamine akan mengurangkan simtom alergi dan simtom yang saya sebutkan pada awal artikel ini.
Sekarang, cara untuk menundukkannya wink emoticon
Supaya anda dapat makan kambing dan tak bersin-bersin lagi di pagi hari masa mandi atau di pejabat berhawa dingin dan berhabuk.
Tak sakit kepala dan migrain lagi bila datang period.
(hormon wanita estrogen meningkatkan histamine dan histamine meningkatkan estrogen)
Tak takut makan nanti sakit perut. (asid perut tinggi meningkatkan histamin dan histamin tinggi juga meningkatkan asid perut).
Tak mabuk laut atau mabuk darat lagi atau mabuk todi dan arak.
p/s: orang mabuk kalau kurangkan histamine mabuk (hangover) akan hilang cepat.
Kurang gatal-gatal kulit, kurang ruam yang meradang! dan menyebabkan anda stress.
----------------------------------------------------------------------------------------------
DAO Merupakan seteru kuat keluarga Amines!
(Tiada kaitan dengan Dr Azizan Osman atau nama yang serupa dengannya)
DAO merupakan enzim yang banyak terdapat dalam mukosa yang menyelaputi usus kecil dan besar serta buah pinggang. Sebab itu pentingnya perut yang sihat dan tidak bocor (leaky gut), pencegahan SIBO (kuman perut jahat), kecacingan (parasit perut) dan gut dysbiosis ( kuman perut kacau bilau). Ini kerana pada lining perut ini paling tinggi enzim DAO ini. Sup tulang, sup tulang dan sup tulang yang fresh..merupakan bahan penempel usus yang cemerlang dalam hal ini.
Fungsinya ialah MENGURAIKAN HISTAMIN.
[ Kebanyakan pesakit alergi dan histamine intolerance secara genetiknya mempunyai kekurangan enzim DAO]
Berbeza dengan ubat-ubatan yang mempunyai kesan yang singkat (dos 8-24jam), peningkatan enzim DAO bermakna kesan yang lebih berpanjangan. Caranya anda perlu kurangkan makanan tinggi histamin dan banyakkan makanan yang meningkatkan DAO seperti:
- Makanan tinggi Vitamin C.
- Makanan tinggi vitamin B6.
- Makanan tinggi Quercetin.
- Taugeh (pea sprout).
Insha Allah kesannya juga lebih berpanjangan berbanding ubatan antihistamin seperti H1blocker (loratadine) dan H2 blocker (ranitidine) .
Terdapat juga terapi holistik yang meningkatkan enzim DAO ini dengan sangat berkesan dan cepat.
Saya
Tuan-tuan dan Puan-puan, jangan pantang lama-lama….Pantang tak merawat masalah anda…
Makanan yang tinggi dan padat nutrisilah yang akan menyokong gene yang sihat.
Berilah spare part yang berkualiti untuk gene anda membina tubuh yang sihat.
Setelah DAO anda tinggi, dedahkan dengan pemakanan padat nutrisi sedikit demi sedikit sehingga anda dan keluarga anda boleh makan kambing lagi.
Anda akan terperanjat ujian alergi RAST akan berkurangan dengan mendadak insha Allah.
Poin yang saya ingin tegaskan ialah.
1) Kepentingan memelihara kesihatan perut. Elakkan toksin. Banyakkan probiotik (kuman baik) dan prebiotik (makanan kepada kuman baik seperti almanna, sayuran hijau, kekacang) .Pelihara dan pulihkan perut anda yang rosak dengan pemakanan tertentu seperti sup tulang dan makanan lain yang tinggi zat mineral dan vitamin.
*Probiotik banyak terdapat pada makanan fermentasi. Kuman baik probiotik boleh meningkatkan DAO namun bagi yang mempunyai histamine intolerance sebaiknya jangan mulakan dengan probiotik. Tingkatkan kuman baik sedia ada dengan prebiotik.
2) Pantang sekejap : kurangkan makanan tinggi histamine awalnya dan dedahkan dengan pemakanan padat nutrisi untuk menyokong gene yang sihat secara beransur. Dah ok DAO, boleh makan kambing dan seafood balik.
3) Makan bila lapar, berhenti sebelum kenyang. Makan banyak perut stress, asid perut tinggi, histamin tinggi bang.
4) Tingkatkan enzim DAO anda. Sangat berkesan insha Allah.
MESTI elak makan2 ni kalau tengah alergi

HISTAMINE INTOLERANCE PART 2
______________________________________
ANTARA PUNCA :

-KULIT JADI GATAL, BENGKAK DAN RUAM2? ATAU RESDUNG
-MIGRAIN
-VERTIGO
-GASTRITIS, REFLUKS ASID (GERD)
-ANXIETY & PANIC
-INSOMNIA
-IBS (PERUT SENSITIF), PERUT MERADANG(CROHN’S DAN ULCERATIVE COLITIS)

Makanan yang kita makan sedikit sebanyak pasti ada kandungan amines. Histamin merupakan salah satu daripadanya yang menjadi punca kegatalan, ruam dan bengkak sekiranya berlebihan dalam badan tak terkawal.

Histamin yang di makan atau disebabkan ransangan alergen , “stress” menyebabkan “antibody” menyerang badan sendiri kerana diingatkannya ransangan itu sebagai MUSUH.

Histamin merupakan SIGNAL yang mengarah antibody menyerang kawasan yang dirasakan tidak selamat. Bila terdapat berlebihan histamin dalam badan, dan tidak terkawal..contohnya kawasan yang digaru mengalami ransangan SIGNAL BERLEBIHAN. Ini menyebabkan kawasan tersebut mengalami KERADANGAN.

Sila ingat 5 simtom utama KERADANGAN ini.

- Panas
- Sakit @ gatal dalam kes ekzema.
- Bengkak
- Merah
- Hilang Fungsi.

Dalam kes eczema, hilang fungsi kulit sebagai penebat haba, pelindung kuman dan lain2 fungsi kulit. Dalam kes resdung, dah tak boleh bau dah..dalam kes lelah asma..susah nak bernafas.
BAGAIMANA ANTIHISTAMIN BERFUNGSI.
------------------------------------------------------------------------------
Ubatan Antihistamine
Antihistamin H1blocker gen1 : p*riton tahan 8jam.
Antihistamin H1 blocker gen2 : c*trizine, l*ratadine, cl*rinase.

Mengapa ubatan antihistamine tidak berkesan untuk masalah alergi buat jangka masa panjang.Ubatan antihistamine merupakan PENAHAN SEMATA…sebab itu dipanggil histamine receptor BLOCKER.

Antihistamin akan bersaing untuk berebut tempat kosong (reseptor) dengan histamine. Kalau biasanya histamine yang duduk di reseptornya maka KERADANGAN akan berlaku.

Bila makan antihistamin, molekul antihistamin akan mencuri tempat kosong di resptor, maka berputih matalah histamine. Maka gembiralah tuan rumah kerana tiada lagi keradangan – kegatalan dan bersin2. Rujuk rajah di bawah.

Namun antihistamin cepat pancit tahan 8 jam dan 12 jam sahaja. Selepas itu histamine akan kembali bermaharajalela seperti sediakala. Maka anda perlu sentiasa mengambil antihistamin untuk melegakan simtom anda. Ia BUKAN SOLUSI KEKAL.

ENZIM [ DAO ] SEBAGAI ANTIHISTAMINE SEMULAJADI.
-----------------------------------------------------------------------
Badan anda mempunyai enzim diamine [DAO] untuk menguraikan histamine. Namun secara genetiknya didapati mereka yang histamine intolerance atau alergi mengalami kekurangan enzim ini.
Protokol yang saya guna dalam perawatan masalah histamine intolerance menekankan:
MENINGKATKAN DAO
------------------------------
- RedoXamin.
- Vit C
- Vit B6
- Quercetin
- Pea sprouting (taugeh)

2) MENGEKALKAN PENGHASILAN OPTIMUM DAO
------------------------------------------------------------------------
Pulihkan perut dari masalah perut bocor (LEAKY GUT): DAO banyak dihasilkan di selaput usus. Elakkan Gluten, Casein, asid Phytic, Lectin, pewarna perisa tambahan dan makanan proses.

*Antara Kepantangan Utama :

1) Elakkan Roti, kek, kuih melainkan dari tepung gluten free dan home made. Elakkan makanan berperisa tambahan, pewarna, gula proses, dan makanan2 proses.

2) Pantang dulu awal2 makanan tinggi histamine seperti makanan tak fresh, probiotik dan makanan hasil tapaian. Makanan seperti prebiotik(sayuran, kekacang, al manna, oligofruktosa,inulin ), probiotik ( kefir,kombutcha, yogurt, kimchi,tempe) penting kemudiannya untuk kesihatan perut. Perut sihat menghasilkan paras DAO yang optimum.

3) Pantang makanan casein A1 penyebab ketidakhadaman dan keradangan.
Casein A1 ialah hasil daripada lembu yang termutasi.
- ni spesis lembu Australia dan New Zealand ni. Yang dalam susu kotak biasanya Casein A1.

Pilih susu lembu A2 spesis kampung ni.. dan SUSU KAMBING 100% CASEIN A2! LULUS cemerlang!

4) Elakkan Proton Pump Inhibitor (PPI) seperti Pantoprazole, Omeprazole dan keluarga belakang “Ole” ni : Ubat2an ini mengurangkan asid perut dengan sgt drastik.Bila asid perut yang penting utk mencerna makanan berkurangan, makanan jadi tak hadam. Kuman jahat melepasi perut dan merosakkan usus menyebabkan Leaky gut, SIBO, gut dysbiosis dan sebagainya.

5) Elakkan CIMETIDINE (T*gamet) yang mengurangkan DAO. Ranitidine takpe.

Sebagai ringkasan, peliharalah kesihatan perut anda. Perut yang meradang menyebabkan emosi yang tidak stabil dan menjejaskan fokus dan kesihatan fizikal dan mental anda…tidak kurang juga spiritual anda. Elakkan ubatan yang boleh menjadikan kesihatan anda lebih teruk. Berbincanglah dengan doktor kesan ubatan yang anda ambil dan solusi terbaik yang boleh diambil. Semoga perkongsian ini memberi kesedaran dan manfaat kepada yang memerlukan insha Allah.
---------------------------------------------------
So, daripada artikel Dr Hafiz ni, dapat saya simpulkan, kalau kita ada simptom histamine intolerence, cepat2 stop dahulu makanan  yang high histamine. Makan makanan yang tinggi anti histamine ya seperti :
> Quercetin (google food with high quercetin)
> Makanan sumber vitamin C atau suplement Vit C
> Vitamin B6
> Taugeh
Jaga juga kesihatan bakteria baik dalam perut dengan mengambil prebiotik (gum arabic a.k.a almanna), untuk permulaan jangan ambil probiotik (makanan yang ditapai) lagi. 
Bentuk asal gum arabic dari pokok
RUpa bentuk di pasaran

Tetiba saya teringat, Vitamin C shaklee memang best sebab ada gum arabic (almanna) di dalamnya. B complex pula memang lengkap dengan B6. So lepas ni memang wajib ada dirumah. Ilmu tanpa amal memang sia-sia dan tak menguntungkan, setuju? Bagi yang nak dapatkan supplement Shaklee, contact saya untuk konsultasi dahulu ya :D

FB : Azzahra Asmara SMS/WA only 0139944328

Our Long Journey

Daisypath Anniversary tickers

ShareThis

Need He