Saturday, July 12, 2014

Tips Mudah HamilAssalamualaykum dan salam sejahtera!


Setiap yang mendirikan rumahtangga pasti mahukan cahaya mata kan? Ada yang sudah setahun lebih berkahwin namun masih belum mendapat rezeki anak. Saya ingin kongsikan tips mudah hamil daripada pakar sakit puan, Dr Hamid Arshat. 

1.  Berkahwin pada usia muda bagi wanita. Terbukti wanita paling subur sebelum umur 20 tahun. Ketika itu belum tumbuh endometriosis , fibroids dan lain-lain penyakit peranakkan.

2. Lebih 80% akan hamil satu tahun lepas kahwin. Jika ada senggugut atau gangguan haid jumpa doktor secepat untuk periksa peranakkan dan buat ujian kesuburan.

3. Tentukan status kesihatan suami isteri terbaik. Buat rawatan jika ada penyakit.

4. Mampu buat hubungan seksual yang  sempurna dan memuaskan. Ada yang kahwin selama 6 tahun tapi masih gagal menembusi selaput dara isteri. Jumpa pakar untuk rawatan jika masih gagal dalam tempuh 6 bulan kahwin.

5. Peluang hamil terbaik jika pusingan haid isteri teratur iaitu 28-30 hari (+/- 5 hari). Waktu subur atau ovulation pada hari ke14 jika pusingan 28 hari dan subur hari ke16 jika pusingan 30 hari. Waktu subur boleh dikesan olih catitan suhu BBT dan ovulation test kit.

6. Hubungan seksual selang malam mulai hari ke12 hingga hari ke20. Kekuatan benih suami terbaik dalam jarak 48 jam. Baca fatiha, ayat qursi dan tiga qul sebelum tidur. Baca doa untuk dapat zuriat yang terbaik sebelum jimak agar dilindungi dari gangguan syaitan. Jangan bangun untuk buang air atau cuci faraj bila bersetubuh pada waktu subur. Kepit peha dan alas bantal dibawah pinggong selama 2-4 jam atau terus tidur. Jika ada peluang pergi cuti ditempat peranginan ketika isteri subur.

7. Ketenangan jiwa dan lapang fikiran pada kedua suami dan isteri adalah sangat  untuk menjayakan kehamilan. Exercise selama 30 minit sehari dengan berjalan kaki , jogging , kayuh basikal, berkebun, basuh kereta atau cuci rumah. Buat senaman yoga, tai chi atau deep breathing exercise. Mulut dan hati sentiasa berzikir mengingati dan memuji Allah SWT. Baca quran 2-3 muka setiap hari. Tahan marah dan bersabar walaupun menghadapi provokasi.

8. Kawal berat badan. Kegemukkan akan mengganggu hormon subur dan menghindar pematangan telur/ovulation. 

9. Pemakanan yang berkhasiat dan berzat sangat penting. Sebaiknya 70% makanan dari bahan2 segar segar mentah - buah-buahan dan sayur-sayuran. Minum jus segar dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Jauhkan gula dan manisan, fast dan junk foods

10. Makan supplement multivitamis, vit E dan C, folic acid. Dan tambahan untuk suami zinc dan selenium.

Apa yang saya dapat daripada tips ini adalah kedua-dua suami dan isteri mesti mengamalkan gaya hidup sihat, makan yang seimbang, bersenam , berfikiran positif, berdoa dan mengamalkan vitamin yang boleh membantu. Shaklee menawarkan kesemua vitamin yang dinyatakan oleh Dr Hamid. Ramai pasangan yang berjaya hamil dengan izin Allah melalui pengambilan konsisten vitamin-vitamin ini. Ada yang 9 tahun menunggu zuriat dan selepas 2 bulan ambil supplement mereka berjaya hamil, alhamdulillah!.

SUPPLEMENT CADANGAN UNTUK KESUBURAN SUAMI DAN ISTERI

Dapatkan Vitamin kesuburan suami dan isteri di sini:


Atau hubungi saya untuk mendapat harga terbaik dan konsultasi percuma:


Puan Zahra
0139944328

No comments:

Post a Comment

We are not just selling a product, we are promoting a healthier lifestyle :)

Our Long Journey

Daisypath Anniversary tickers

ShareThis

Need He